De plaats van je puistje

De Plaats van Je Puistje: Wat Zegt het over Je Gezondheid?

Puistjes, we hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad, en ze lijken altijd op de meest onhandige momenten op te duiken. Maar wist je dat de plaats waar een puistje verschijnt, iets kan onthullen over je gezondheid? Onze huid is een weerspiegeling van wat er binnenin ons lichaam gebeurt, en bepaalde gebieden van je gezicht kunnen aanwijzingen geven over mogelijke interne disbalans. Laten we eens kijken naar wat puistjes op verschillende locaties kunnen betekenen.

puistjes en gezondheid

Tussen je wenkbrauwen

Heb je vooral puistjes tussen je wenkbrauwen? Dit kan liggen aan de manier hoe je eet. Eet je veel in één keer? In sommige gevallen ligt de oorzaak bij de lever. Je kunt eens proberen om minder giftige stoffen tot je te nemen, zoals alcohol of sigaretten. Ook zou je na 7 uur geen grote porties meer moeten nemen zodat het lichaam in de nacht de tijd heeft om te herstellen en ontgiften.

Voorhoofd

Grote kans dat dit komt door stress of problemen met de spijsvertering. Het zou kunnen helpen om op tijd naar bed te gaan en ook vroeg opstaan. Ook al kun je nog niet slapen, je lichaam rust en kan eerder afschakelen. Drink meer water en minder koolzuurhoudende dranken. Wanneer je eet, kauw dan goed en natuurlijk: probeer gezond te eten. Eet zo min mogelijk suikers (fruitsuikers mogen wel). Ga eens sporten en dan het liefste in de buitenlucht, zo’n 20-30 minuten per dag. Wat je ook nog kunt proberen is het wisselen van je haarproducten zoals shampoo en conditioner. Misschien is dit de boosdoener!

Zijkant van je voorhoofd, je slapen

Deze plekjes komen meestal door het voedsel dat je eet en hygiëne. Probeer eens minder junkfood te eten. Eet koud eten zoals meloen, komkommer en tomaatjes. Let eens op welke vetten je binnenkrijgt. Goede vetten uit bijvoorbeeld vis, noten en avocado zijn gezond, maar de frituurpan niet. Ten slotte, kijk eens naar je hygiëne. Wat minder vaak make-up, wat doet dat met jouw huid? Verwissel je kussenslopen regelmatig en maak je mobiele telefoon schoon. Exfoliëren zal de huid helpen om schoon te blijven. Een salicylzuur reinigt tot in de porie, waar hij het sebum oplost.

Neus

Vaak ligt de oorzaak bij een tekort aan vitaminen. Zorg dat je meer vitamine B binnenkrijgt. Heb je jouw bloeddruk al eens gemeten? In sommige gevallen liggen deze puistjes daaraan. Minder scherp voedsel binnen krijgen zoals knoflook of sterke kruiden wil ook nog wel eens helpen. Eet minder zout en schrap vlees eens uit je dieet. Iedereen zou het moeten doen, maar kom ook iedere dag buiten. Zorg dat je voldoende buitenlucht binnenkrijgt.

Rechter wang

Vaak zien we bij deze puistjes de oorzaak bij de longen of eetgewoontes liggen. Ook wederom dient er goed naar de hygiëne gekeken te worden. Wellicht kun je daar nog wat winst behalen. Verwissel je kussenslopen regelmatig en maak je mobiele telefoon schoon. Kijk eens of het iets voor je doet.

Kin

Dit gebied wordt echt gekenmerkt door hormoonproblematiek. Echter, het dragen van mondkapjes doen hier ook puistjes ontstaan. Dit heeft met hygiëne te maken en exfoliëren is het enige wat dan werkt. Zorg dat het schoon blijft en dat talg niet teveel kans krijgt om op te hopen. Wanneer je vermoedt dat het wel eens met je hormonen te maken kan hebben, kun je het beste een OMEGA 3 suppletie nemen. Dit zorgt ervoor dat er meer balans komt in jouw vetzuren. Hormonen voeden zich met vetzuren. Wanneer zij in balans zijn, komen jouw hormonen ook meer in balans. Probeer meer verse groenten en fruit te eten, het liefst ongekookt. Hier zitten veel anti oxidanten in, zodat je lichaam goed kan ontgiften. Sporten en rusten is ook goed voor de hormoonbalans. Regelmaat, op tijd naar bed, yoga etc. Neem jezelf eens goed onder de loep!

Het is belangrijk op te merken dat puistjes niet altijd een directe relatie hebben met je gezondheid en individuele huidtypes variëren sterk. Als je merkt dat je vaak last hebt van puistjes op een specifieke locatie of als ze ernstig zijn, is het verstandig om een specialist te raadplegen. Zij kunnen je helpen de onderliggende oorzaken te begrijpen en de juiste behandeling aan te bevelen. Om een goede specialist uit te zoeken, kun je kijken of deze aangesloten is bij een van de brancheorganisaties voor huidverzorging: ANBOS of de Huidprofessional. Je bent dan verzekerd van een specialist met de juiste diploma's en ervaring.

In de tussentijd is het belangrijk om goed voor je huid te zorgen, zowel van binnen als van buiten. Een gezond dieet, voldoende hydratatie, regelmatige reiniging en een goede huidverzorgingsroutine kunnen allemaal bijdragen aan een heldere en stralende huid.
Onthoud dat je huid een weerspiegeling is van je algemene welzijn, dus koester het en zorg goed voor jezelf.

Over de schrijver
Reactie plaatsen