spataderen

Spatader verwijderen

Heb je last van zware benen en pijnlijk opgezwollen aderen? Of heb je moeite met de esthetische kant van spataderen? De behandeling van spataderen kan tegenwoordig poliklinisch gebeuren en is afgezien van een paar prikjes niet echt pijnlijk. 

Spataderen zijn zwellingen veroorzaakt doordat bepaalde klepjes in de aderen niet meer goed functioneren. Het bloed kan daardoor ‘blijven hangen’ in de ader, die steeds verder uitrekt.

Spataderen kunnen allerlei klachten geven zoals: vermoeide rusteloze benen, krampen of opgezette enkels. Daarnaast worden spataderen vaak als “niet mooi” beschouwd.  
Daarnaast kunnen spataderen een gevaar voor de gezondheid zijn omdat de bloedstroom ter plekke stagneert. Zo kunnen bloedpropjes ontstaan die elders in uw lichaam schade kunnen aanrichten.

Hoe gaat dat, spataderen verwijderen?

Bij deze behandeling is een verdoving niet nodig. Dit komt doordat er een zeer fijne injectienaald wordt gebruikt waardoor je tijdens de behandeling nauwelijks pijn voelt. Door de injecties wordt een vloeistof in de spatader gespoten die het bloed doet stollen en de vaatwanden doet verkleven. Het bloed gaat vanzelf een andere weg in het vaatstelsel zoeken.

Geholpen door de druk van een elastische kous zal de ader verschrompelen en verdwijnen. Het bloed gaat vanzelf een andere weg in het vaatstelsel zoeken. Na het inspuiten kan de ader nog een tijdje zichtbaar en voelbaar zijn.

Er kan slechts een beperkte hoeveelheid vloeistof per behandeling gebruikt worden om de beenvaten te scleroseren. Dit heeft te maken met eventuele overdoseringen en bijwerkingen. Hierdoor kunnen meerdere behandelingen nodig zijn.

Risico’s bij sclerocompressie behandeling
Bij sclerocompressie behandeling geeft de ingespoten vloeistof ter plaatse van de ader een reactie, maar geeft weinig bijwerkingen voor de rest van het lichaam. In enkele gevallen kan een overgevoeligheidsreactie plaatsvinden. Naast een allergische reactie kan er ook een steriele ontsteking ontstaan die met corticosteroïden behandeld dient te worden.

Bovendien bestaat er een kans dat het inspuitmiddel zich met bloed gaat vermengen. Hierdoor kan de ader weer open gaan. De ader zal dan opnieuw behandeld moeten worden.

Herstel en resultaat

Na de behandeling zal je twee weken elastische kousen moeten dragen, overdag en ’s nachts. Door de druk van de elastische kous zullen de vaatwanden beter aan elkaar blijven kleven waardoor voorkomen wordt dat de vaten weer open gaan staan. 

Als gevolg van onvoldoende druk bij het nabehandelen, kan bloed achterblijven in de ingespoten ader. Als dit een ontsteking geeft, voel je veel pijn en moet je direct contact opnemen met de kliniek.

In zeer enkele gevallen kan het zijn dat er middels een kleine incisie het achtergebleven bloed weg gehaald wordt. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. De nabehandeling met de compressie kousen is dan ook zeer belangrijk om opvolging aan te geven.

Oppervlakkige beenvaatjes

Voor oppervlakkige beenvaatjes gebruiken we de LP Yag laser. Dit laserapparaat haalt de behandelaar over de beenvaatjes. Het laserlicht dringt door de huid en zoekt de ‘oxyhemoglobine’ (dit geeft bloed z’n rode kleur) van het bloed op. Dit verwarmt de bloedvaatjes, waardoor de vaatwand samentrekt. Het lichaam ruimt de overblijfselen vervolgens op. Dit proces voelt tijdens de behandeling warm en eventueel branderig aan.
Welke behandeling voor jou geschikt is, bespreken we in een vrijblijvend consult.

Consult

Heb je last van spataderen en wil je weten of wij jou eventueel kunnen helpen? Neem dan gerust contact met ons op en plan een gratis consultatie. We bespreken dan alle voor en nadelen en bekijken of deze behandeling geschikt is voor jou.

Sommige verzekeraars vergoeden de behandeling. Informeer bij de verzekeraar naar de mogelijkheden.

 Reactie plaatsen